Joyce, 23 jaar, woont in Melderslo en studeert SPH in haar 3e jaar in Nijmegen. Ze is stagiare bij Van Tuin Tot Bord:

 

Hoe ben je bij Van Tuin Tot Bord terecht gekomen?

We hebben op school een database met alle plaatsen waar studenten al een keer stage hebben gelopen. Daar kwam ik Van Tuin Tot Bord tegen. Ik vind zelf tuinieren en koken heel leuk, daarom is de combinatie perfect voor mij. Bij het kennismakingsgesprek klikte het meteen. En toen ben ik vrij snel begonnen! Dat was in februari 2018 en ik blijf nog tot midden januari 2019.

Dat is nogal een lange periode voor een stage, toch?

Ja, maar ik vind het juist heel fijn omdat je op die manier de mensen heel goed leert kennen. Je hebt toch een tijd nodig om kennis te maken. Daarom is een jaar voor mij en voor de mensen met wie ik samenwerk toch het fijnst.

Hoe zien je dagen als stagiaire er uit?

Ik kom vier dagen per week, een dag per week zit ik op school. Op maandag is altijd mijn kinderdag bij het Activiteitenplein van Bindkracht10, dan geef ik les over gezonde voeding en bereiden we samen een gezonde maaltijd in ’t Hert. ’S middags ben ik verantwoordelijk voor een naschoolse opvang voor groep 3 en 4. Op woensdag werk ik in de moestuin De Haard en heb ik vaker vergaderingen of andere taken achter de schermen. Op donderdag ben ik bij de Klokketoren om de kookgroep te begeleiden. Ik zoek dan de recepten uit en we gaan vooraf de groente snijden. Voor de vrijwilligers in de kookgroep ben ik het vertrouwde gezicht, iedereen vraagt het allemaal aan mij. Het is vooral heel gezellig in de groep, de sfeer is heel leuk en iedereen mag zichzelf zijn. Op vrijdag werk ik samen met de vrijwilligers in de moestuin. De groep werkt zelfstandig, daarom hoef ik niet zo veel te ondersteunen. Door het werk in de moestuin weet ik ook welke groente we kunnen oogsten en kan ik daarvoor de geschikte recepten uitkiezen.

Wat vind je het leukst bij je stage?

Oh, dat is een moeilijke vraag, ik vind eigenlijk alles leuk! Ik denk dat het vooral de afwisseling is die het werk zo leuk maakt. Elke dag is anders, je komt altijd weer verschillende verhalen en andere dingen tegen. En je ziet hoe het contact met de mensen verandert: eerst zijn mensen nog op afstand maar dan leer je elkaar steeds beter kennen. En mensen laten merken dat ze blij zijn dat je er bent.

En wat is de grootste uitdaging als stagiaire?

In het begin kwamen er heel veel verschillende mensen en dingen op me af zonder dat ik daar veel over wist. Het leuke hiervan is dat je de mensen blanco ziet, je leert ze gewoon kennen zonder dat je iets over hun achtergrond weet. Iedereen krijgt dezelfde kansen. Ik vond het  wel spannend om voor zo veel mensen te koken en de juiste hoeveelheden in te schatten. Maar inmiddels doe ik het gewoon en komt het steeds weer goed.

Waar komt je belangstelling voor tuinieren vandaan?

Ik heb ook al een stage bij een zorgboerderij gelopen. En ik heb thuis een eigen moestuin waar ik werk als ik nog wat tijd over heb.

En heb je je voor je stage ook al met vegetarisch koken bezig gehouden?

Nee, niet echt, en ik vond het in het begin best wel wennen om vegetarische gerechten te bedenken omdat je toch meestal uitgaat van vlees of vis met iets daarbij. Maar ik neem wel af en toe wat recepten mee naar huis om ze nog een keer te koken. En mijn moeder vindt het ook heel leuk om over recepten voor Van Tuin Tot Bord na te denken: “Misschien kunnen jullie dit een keer maken?”

Wat is je favoriete gerecht?

Ik vind de pompoentaart met rode kool heel lekker, maar dat is ook best veel werk. Ik hou sowieso van de herfstgerechten. En het is natuurlijk heel fijn om groente uit eigen tuin te eten.

En heb je ook al een idee waar je na je studie wilt werken?

Ik kan me voorstellen om in de ambulante begeleiding in een wijk te werken. De doelgroep is voor mij niet zo belangrijk, als het maar afwisselend is! Maar ik ben nog niet klaar met mijn studie, zit nu in het derde jaar. Het kan nog alle kanten op.