Interview met Hans uit de Muntenbuurt, 61 jaar,
vrijwilliger in de moestuingroep:

 

Waar komt je passie voor tuinieren vandaan?

Ik heb altijd al een tuin gemist, in mijn studentenflat en later in mijn apartement. Vroeger als kind was ik ook graag in de tuin. Daarom heb ik acht jaar geleden een volkstuin genomen, 200m² groot, een behoorlijke lap. De groente werd nogal snel opgegeten door de slakken. Daarom heb ik me gespecialiseerd in fruitstruiken. Eerst heb ik vooral jam daarvan gemaakt maar sinds twee jaar maak ik mijn eigen wijn.

Hoe ben je bij Van Tuin Tot Bord terecht gekomen?

Ik ben lid geweest van de buurtvereniging, en toen zijn ze bij Van Tuin Tot Bord met de moestuin begonnen. In het eerste jaar gingen we met bakken aan de slag. We zijn met z’n drieën begonnen. Hans Alink heeft ons veel op weg geholpen.In het tweede jaar heeft de gemeente een braakliggend stuk grasveld omgeploegd en klaargemaakt voor de verbouw van groenten. Toen kwamen er nog meer vrijwilligers bij. Van de drie vrijwilligers van het begin ben ik nog met een andere vrijwilliger overgebleven, en er zijn daarna vijf mensen bijgekomen. Daarnaast zijn er verschillende mensen van het NAH Centrum (NAH is Niet Aangeboren Hersenletsel) die meehelpen. Ook andere cliënten van het NAH centrum die niet actief meedoen weten de tuin te waarderen. We zijn een heel leuk en gezellig team. Het werk is vrij goed te behappen en we hebben de moestuin goed onder controle. Daarom hoef je niet meer zo hard te werken als in het begin. Inmiddels ben ik al met het vierde seizoen bezig.

Hoe zien de werkzaamheden van de moestuingroep er uit?

Elke vrijdag om 9:30 uur vergaderen we en verdelen we de taken. Iedereen mag doen waar die zin in heeft. Ik houd me vooral bezig met de inkoop van de zaadjes en de planning waar wat groeit. Wisselteelt is heel belangrijk om ziektes bij de planten te voorkomen.
We verkopen ook groente aan mensen uit de buurt, ze vinden onze groente veel lekkerder dan die van de supermarkt. Ik neem ook af en toe wat groente mee naar huis.Voor 1 december maken we de tuin winterklaar, en dan beginnen we volgend jaar in maart weer opnieuw.

Zijn er bepaalde voorwaarden om in de tuin mee te doen?

Nee, je hoeft niet echt kennis of een bepaalde achtergrond te hebben om in de moestuin mee te doen. Ik heb ook maar alles geleerd door het te proberen. Het gaat er vooral om dat je plezier hebt!

Kom je ook in contact met het kookteam en de buurtrestaurants?

Wij geven aan wat geoogst kan worden. Romilda, de bedrijfsleider, houdt dit ook in de gaten. Je kunt in principe het hele jaar door oogsten. Ik kom ook af en toe eten in het buurtrestaurant, het is altijd lekker. Ik houd vooral van de toetjes! En de dingen die ik zelf niet zo snel maak. Ik vind het ook wel leuk om met de gasten de moestuin in te lopen. Ze zijn altijd verrast omdat ze zo’n moestuin hier niet verwachten, de tuin ligt toch op een verstopte plek. Iedereen is heel enthousiast.

Wat zijn de uitdagingen met een moestuin?

Je gaat iets meer erover nadenken en plannen wat je gaat eten. Dat heb ik ook met mijn eigen volkstuin. Als bijvoorbeeld de sperziebonen klaar zijn, dan heb je ineens heel veel sperziebonen! Op een gegeven moment komen de bonen je de oren weer uit. Dan probeer je iets te bedenken om de groente te conserveren maar dat lukt niet altijd. Die uitdaging bestaat ook voor Van Tuin Tot Bord.
En je leert dat je erg afhankelijk bent van het seizoen en van het weer. Deze zomer was het heel droog, dan krijg je ook een magere oogst. Maar dat is nou eenmaal het risico van het vak. Maar het blijft toch altijd leuk!